Skocz do zawartości

Zapisywanie bitmapki

Recommended Posts

Napisano

Witam !!

Mam problem z zapisywaniem bitmapy do pliku. Chodzi o to jak przechwycić to co jest narysowane w okinku i to zapisać do bitmapy.
To że trzeba wypełnić struktury LPBITMAP info to wiem, tylko nie za bardzo wiem jak i czym. Czytałem SDK i próbowałem zawartych tam przykładów i nadal lipa. Może ktoś ma jakieś przykłady albo artykuł o tym.

Z góry dzięki.

Napisano

Przykład z sdk na pewno działa bo kiedyś się tym bawiłem i nie było problemów
Graphics and Multimedia>>GDI>>Bitmaps>>Storing an Image
Zapisywanie bmp w czystym winapi jest zdrowo zakręcone, dużo łatwiej to zrobić np. używając gdi+

Napisano

to jeśli działają to źle przechwytuje HDC okienka ?? co mam przechwycić żeby zapisać to co na okienku jest ??

gdi+ ? co to jest ?? jakieś linki odnośnie tego może ktoś ma ??

Napisano
gdi+ ? co to jest ?? jakieś linki odnośnie tego może ktoś ma ??

Gdi+ to takie przybajerzone gdi, całkiem fajne, odczytuje i zapisuje wszystkie popularne typu plików graficznych i całe jest opisane w sdk, jaką wersję sciągnołeś skoro tego nie masz?

Napisano

SDK mam z borland buildera 6. Niestety nie ma w nim jakiegokolwiek opisu GDI+. Co gorsza nie ma bibliotek do tego :(. Może ktoś wie skąd zassać pod buildera jakieś liby do GDI+ ??