Trace Napisano Listopad 19, 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano Listopad 19, 2018 Jak ze scieżki np: c:\moje dokumenty\folder1\folder2\folder3\dokumnent.txt zrobić coś w stylu c:\moje dokumenty\...\dokument.txt Chodzi mi o to, żeby w menu zrobić listę ostatnio otwieranych plików , a nie chcę, aby mi ta scieżka zajmowała pół ekranu :). Myślałem nad podaneim samej nazwy pliku (GetFileTitle), ale wolałbym zrobić to tak, jak jest w wordzie (czyli wstawieniem \...\) Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Complex Napisano Listopad 20, 2018 Zgłoś Udostępnij Napisano Listopad 20, 2018 To chyba bardziej pytanie z C/C++ ale niech bedzie. Nie spotkalem sie z gotową funkcją do robienia tego ;) bo pewnie i nie ma. Przeszukaj string w poszukiwaniu "/" i wycinaj to co Ci jest niepotrzebne. Mozesz przyjąć na wstępie, że bedziesz wywalal wszystko co sie znajduje po 2 / i wstawial to co jest po ostatnim / Albo pobawisz sie w bardziej zaawansoawny algorytm. Nie bede Cie pozbawiał satysfakcji z rozwiązania problemu. Jak bedziesz mial kłopoty z tym to wal smiało. powodzenia Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nemo Napisano Listopad 20, 2018 Zgłoś Udostępnij Napisano Listopad 20, 2018 Nie jestem pewien czy w WinAPI bylo takei cos ale napewno takei cos bylo w Delphim ;) ale nei pamietam jak sie ta funkcja nazywala. Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aspect Napisano Listopad 20, 2018 Zgłoś Udostępnij Napisano Listopad 20, 2018 Skrócenie ścieżki do żądanej długości w pixelach: BOOL PathCompactPath( HDC hDC, //kontekst urządzenia, na którym ma byc "wyrysowana" scieżka (potrzebny, żeby odczytać rozmiar czcionki) LPTSTR lpszPath, //tekst do skrócenia, tutaj znajdzie się też wynik UINT dx //żądana długość tekstu w pixelach ); Skrócenie ścieżki do żądanej ilości znaków: BOOL PathCompactPathEx( LPTSTR pszOut, //bufor wyjściowy LPCTSTR pszSrc, //bufor wejściowy UINT cchMax, //maksymalna żądana długość ciągu DWORD dwFlags //wartosc nie uzywana ); Obie funkcje w bibliotece Shlwapi.dll w wersji 4.71 i wyższych. Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts