Law Napisano Wrzesień 30, 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano Wrzesień 30, 2018 1. Wiem że to było, ale nie mogę znaleźć. Chodzi o sprawę z Editem i Enterem. 2. Po co są procedury Ex? Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Complex Napisano Wrzesień 30, 2018 Zgłoś Udostępnij Napisano Wrzesień 30, 2018 ad. 1. https://devstart.pl/temat/4724-problem-z-editem/ ad. 2. Chodzi Ci zapewne o funkcje z koncowką w nazwie Ex. Otoz te funkcje jak mozna sie domyslic są rozszerzone o jakies mozliwosci. Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Law Napisano Wrzesień 30, 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano Wrzesień 30, 2018 1. Chodziło mi o to że jak się walnie entera w edicie to tak jak włacza jakiś przycisk. 2. I to wszystko? Myślałem, że to ja obowiązujący standard:-D Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nemo Napisano Październik 1, 2018 Zgłoś Udostępnij Napisano Październik 1, 2018 1. musisz uzyc subclassing - kiedys byl artykul nawet na winapi.org o tym Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Law Napisano Październik 1, 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano Październik 1, 2018 Taa... subclassing. A co to jest? Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nemo Napisano Październik 1, 2018 Zgłoś Udostępnij Napisano Październik 1, 2018 TO jest jakby zrobienie wlasnej procedury do reakcji na zadzerzenia kontrolek. A robi się to mniewiecej tak. WNDPROC OldEditProc; // obsluga komunikatow dla Edita LRESULT CALLBACK EditProc(HWND hWnd, UINT Msg, WPARAM wParam, LPARAM lParam) { switch (Msg) { case WM_KEYDOWN: switch(wParam) { case VK_RETURN: MessageBox(NULL, "ble", "ble", 0); break; } break; } return CallWindowProc(oldEditProc, hWnd, Msg, wParam, lParam); } //obsluga komunikatow dla okna glownego CALLBACK LRESULT WndProc(...) { //... case WM_CREATE: HWND hEdit = CreateWindow("edit",...); OldEditProc = (WNDPROC) SetWindowLong(hEdit, GWL_WNDPROC, (LONG) EditProc); break; //... } Jesli teraz nacisniesz ENTER w edicie to wyskoczy okienko MessageBox ;) A zeby zamist okienka wykonalo ci nacisniecie guiziak to poprostu wysylasz komunikat klikniecia do buttona. SendMessage(UchwytButtona, BM_CLICK, 0, 0); Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Law Napisano Październik 1, 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano Październik 1, 2018 W Delphi nie ma jakoś rodzaju WndProc. Czy ktoś nie wie co tam trzeba użyć? Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Complex Napisano Październik 1, 2018 Zgłoś Udostępnij Napisano Październik 1, 2018 Arta dalej mozna znalesć na stronie Piasiu https://www.winapi.org/index.php?option=content&task=view&id=35&Itemid=30 ;) A co do Delphi to nie mam zielonego pojecia o Delphi. pozdro Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts