Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Uważam, że pomysł stworzenia wspólnego projektu jest bardzo dobry (chętnie przyłożyłbym do czegoś takiego rękę). Musicie jednak pamiętać, że coś pisanego w tak dużej grupie trzeba bardzo dokładnie przemyśleć, ZAPROJEKTOWAĆ i rozdzielić pracę. Jedna albo dwie osoby musza:
- zebrać wszystkie pomysły do kupy,
- stworzyć jakąś wizje projektu,
- podzielić całość na moduły,
- przemyśleć i zaprojektować interfejsy między modułami,
- pogadać z ludźmi - zorientować się co kto umie i w czym jest najlepszy,
- rozdzielić obowiązki,
- wyznaczyć terminy...
ciezka praca ;-).
Co do wyboru projektu - o komercyjnym to chyba nei ma mowy (strasznei długo można by wymieniać przeciwskazania).
Projekt z baza danych - mógłby być, ale jest chyba odrobinę za trudny i co ważniejsze - podejrzewam, że rezultat był by mało efektowny.
Dużo lepszym pomysłem wydaje mi się środowisko programistyczne dla jakiegoś darmowego kompilatora - myślę, że jest na miarę możliwości. W implementacji powinno być to bardzo proste, a zarazem na tyle rozbudowane, żeby pracy starczyło na wszystkich chętnych ;-).
[dopisano:]
Inne pomysły to:
- menager plikow (cos jak total commander),
- klient ftp
- gra sieciowa (mmorpg) ale to trzeba by skombinowaćdobrych grafików i ludzi którzy wymyślą spójny świat i w ogole... raczej odpada
- ...