Quad Napisano Sierpień 12, 2018 Autor Zgłoś Napisano Sierpień 12, 2018 W pomocy WinAPI i pod adresem https://www.codeproject.com/shell/create_shortcut.asp znalazłem kod, jak tworzyć skrót do pliku. Niestety, za nic nie mogę tego skompilować.... dołączam <shlobj.h> ale ciągle nic. Pewnie chodzi o te obiekty COM, ale ja o nich kompletnie nie mam pojęcia .... Czy ktoś może mi w jakiś sposób pomóc? Cytuj
Omega Napisano Sierpień 12, 2018 Zgłoś Napisano Sierpień 12, 2018 gotowiec w delphi zciagniety z internetu: uses ShlObj, ActiveX, ComObj, Registry; procedure TForm1.Button1Click(Sender: TObject); var MyObject:IUnknown; MySLink:IShellLink; MyPFile:IPersistFile; FileName:String; Directory:String; WFileName:WideString; MyReg:TRegIniFile; begin MyObject:=CreateComObject(CLSID_ShellLink); MySLink:=MyObject as IShellLink; MyPFile:=MyObject as IPersistFile; FileName:='NOTEPAD.EXE'; with MySLink do begin SetArguments('C:\AUTOEXEC.BAT'); SetPath(PChar(FileName)); SetWorkingDirectory(PChar(ExtractFilePath(FileName))); end; MyReg := TRegIniFile.Create('Software\MicroSoft\Windows\CurrentVersion\Explorer'); // Poniższe dodaje skrót do desktopu Directory := MyReg.ReadString('Shell Folders','Desktop',''); // A to do menu Start // Directory := MyReg.ReadString('Shell Folders','Start Menu','')+ // '\Whoa!';// CreateDir(Directory); WFileName := Directory+'\FooBar.lnk'; MyPFile.Save(PWChar(WFileName),False); MyReg.Free; end; Cytuj
Quad Napisano Sierpień 13, 2018 Autor Zgłoś Napisano Sierpień 13, 2018 A może ktoś przedstawi kod w C++ Cytuj
Recommended Posts