Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Jak zrobić w WinAPI Button, który zachowuje się jak Button z Delhpi z atrybutem FLAT ??
Chodzi mi o taki zwykly button ktory jest wykorzystywany w ToolBarze. Albo lepszy przyklad. Tzn chodzi mi o takie buttony ktore wygladaja plasko a jak sie na nie najedzie to sie robia wypukle - tak zachowuja sie jak butony w przegladarce itp.

Mam nadzieje ze ktos wie o co mi chodzi.

Napisano

Ja sam jak kiedyś chciałem zrobić taki przycisk, to tworzyłem standardowy button tylko z stylem BS_OWNERDRAW. I taki przycisk trzeba obslużyć w WM_DRAWITEM, tzn. odmalowując płaskie krawędzie w momencie gdy myszka jest nad klawiszem. Ale jest jeszcze jedna ważna rzecz. Chodzi o moment, kiedy myszka "zchodzi" z przycisku. Bo jak dzieje się to bardzo szybko i kursor ucieknie poza okno główne, to system już nie obsłuży tego okna i zostanie ci odrysowany klawisz jakby nad nim była mysz. Dlatego do takiego przycisku trzeba utworzyć zegar, który co pewien czas bedzie sprawdzał kursor i jeśli jest zupełnie gdzie indziej to walisz na klawisz invalidrect aby go odmalował tak, jakby tam nie było myszy

Napisano

Standardowo takiej kontrolki nie ma (jest co prawda styl BS_FLAT czy jakoś tak, ale nie wygląda tak jak jak napisałeś w poście, jest za to baaaardzo brzydki ;) ). Jedyna droga to BS_OWNERDRAW.