Nemo Napisano Sierpień 2, 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano Sierpień 2, 2018 Jak zrobić w WinAPI Button, który zachowuje się jak Button z Delhpi z atrybutem FLAT ?? Chodzi mi o taki zwykly button ktory jest wykorzystywany w ToolBarze. Albo lepszy przyklad. Tzn chodzi mi o takie buttony ktore wygladaja plasko a jak sie na nie najedzie to sie robia wypukle - tak zachowuja sie jak butony w przegladarce itp. Mam nadzieje ze ktos wie o co mi chodzi. Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Omega Napisano Sierpień 2, 2018 Zgłoś Udostępnij Napisano Sierpień 2, 2018 Ja sam jak kiedyś chciałem zrobić taki przycisk, to tworzyłem standardowy button tylko z stylem BS_OWNERDRAW. I taki przycisk trzeba obslużyć w WM_DRAWITEM, tzn. odmalowując płaskie krawędzie w momencie gdy myszka jest nad klawiszem. Ale jest jeszcze jedna ważna rzecz. Chodzi o moment, kiedy myszka "zchodzi" z przycisku. Bo jak dzieje się to bardzo szybko i kursor ucieknie poza okno główne, to system już nie obsłuży tego okna i zostanie ci odrysowany klawisz jakby nad nim była mysz. Dlatego do takiego przycisku trzeba utworzyć zegar, który co pewien czas bedzie sprawdzał kursor i jeśli jest zupełnie gdzie indziej to walisz na klawisz invalidrect aby go odmalował tak, jakby tam nie było myszy Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nemo Napisano Sierpień 3, 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano Sierpień 3, 2018 Eh czli mam rozumiec ze nei ma takiej kotrnolki ? Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aspect Napisano Sierpień 3, 2018 Zgłoś Udostępnij Napisano Sierpień 3, 2018 Standardowo takiej kontrolki nie ma (jest co prawda styl BS_FLAT czy jakoś tak, ale nie wygląda tak jak jak napisałeś w poście, jest za to baaaardzo brzydki ;) ). Jedyna droga to BS_OWNERDRAW. Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts