Duckling Napisano Lipiec 21, 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano Lipiec 21, 2018 witam mam w zasobach okno dialogowe oparte na mojej klasie okno tworze funkcja CreateDialogParam() i jako ostatni parametr podaje wskaznik do pewnej struktury normalnie podczas tworzenia okna dialogowego (nie opartego na wlasnej klasie) mozna ostatni parametr odczytac po odebraniu WM_INITDIALOG z lParam w okna opartych na wlasnej klasie okno nie dostaje tego komunikatu tylko WM_CREATE razem z tym komunikatem dostaje wskaznik na CREATESTRUCT gdzie jedym z pol jest lpCreateParams - i jak rozumiem powinien on miec moj wskaznik ... problem w tym ze nie ma zatem czy mozna w opisanym problemie przekazac wskaznik i pozniej podczas tworzenia okna go odczytac? pozzdrawiam Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Omega Napisano Lipiec 22, 2018 Zgłoś Udostępnij Napisano Lipiec 22, 2018 Widocznie się poprostu nie da. Parametr ten zwraca jakieś informacje, ale jakie to sam nie wiem. A nie możesz poprostu ustawić jakąś zmienną globalną przed createwindowex i w komunikacie WM_CREATE wykorzystać ją? Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Trace Napisano Lipiec 30, 2018 Zgłoś Udostępnij Napisano Lipiec 30, 2018 A nie można po prostu, po utworzeniu okna, wysłać mu WM_INITDIALOG i jako lParam podać wskaźnik do tej struktury? Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Omega Napisano Lipiec 30, 2018 Zgłoś Udostępnij Napisano Lipiec 30, 2018 Zostawmy komunkaty standardowe gdzie ich miejsce. Jeżeli już wysłać samemu komunikat to utworzyć poprostu nowy komunikat, np: WM_KOMUNIKAT = WM_USER + 123 i wysłać SendMessage(Okno,WM_KOMUNIKAT,0,MojeDane) lub postmessage (bez kolejki) Chociarz równie dobrze mojedane można umieścić w wparam Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts