Gucio Napisano Lipiec 17, 2018 Autor Zgłoś Napisano Lipiec 17, 2018 Witam. Mam dosc prozaiczny problem. Mianowicie nie moge do zasobow dodac pliczku wave. Wszystko jest ok. w kompilatorach typu Dev C++, RSXNTDJ, ale co jest z lcc-win32? Klepie standardowe: NAZWAZASOBU WAVE "Nazwa.Pliku" i nic. Nie ma bledu, a w zasobach wave'a brak. Leprze jest to, ze gdy podam scieszke do nieistniejacego pliku to mam blad i kompilacja zostaje przerwana. Probowalem kompilowac zasoby innymi narzedziami, ale lcc nie moze takich plikow odczytac i kicha. Ktos wie co z tym fantem zrobic? Cytuj
Omega Napisano Lipiec 17, 2018 Zgłoś Napisano Lipiec 17, 2018 Nie wiem czemu Ci sie nie skompilowało. Ja zrobilem i dziala. Może źle wpisałeś komende programu kompilacyjnego. Spróbuj tak: BRCC32 -foPlikWynikowy.res PlikWejsciowy.rc Oczywiście nie jest to pewnie kompilator zasobów ten, który ty używasz. Ale być może ma podobne opcje kompilacji i dlatego podaje je z kompilatora zasobów od borlanda. Cytuj
Gucio Napisano Lipiec 20, 2018 Autor Zgłoś Napisano Lipiec 20, 2018 Niestety w lcc kompilator zasobow jest inny i moim zdaniem nie dziala tak jak nalezy. Ale to tylko moje zdanie i mam nadziej, ze ktos go ujazmil i poda mi, to zapewne proste, rozwiazane. Z gory dzieki. Cytuj
buRn Napisano Lipiec 20, 2018 Zgłoś Napisano Lipiec 20, 2018 A jak się dodaje pliki wav do zasobów w VC++ ? Cytuj
Gucio Napisano Lipiec 29, 2018 Autor Zgłoś Napisano Lipiec 29, 2018 Najpierw pliczek .rc: WaveName RCDATA "Path\\to\\sound.wav" Następnie funkcyjka: int PlayRcSound (HINSTANCE hInst, LPCTSTR lpszSndName) { HRSRC hr; HGLOBAL hg; LPVOID lpSndData; hr = FindResource (hInst, lpszSndName, RT_RCDATA); if (hr != NULL) { hg = LoadResource (hInst, hr); if (hg != NULL) { lpSndData = LockResource (hg); if (lpSndData != NULL) { return PlaySound((LPCTSTR)lpSndData, NULL, SND_MEMORY | SND_ASYNC); } } } return FALSE; } i wszystko gra jak nalezy, poza tym, ze max rozmiar pliku dodanego do RCDATA (przynajmniej w lcc-win32) oscyluje ok. 70KB. Podobnie mozna dodac text i wszystkie inne badyjany. Cytuj
Recommended Posts