Zyziu Napisano Czerwiec 28, 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano Czerwiec 28, 2018 Jak przekonwertować double -> char?? Piszę program fizyczny, i potrzebuję stałej grawitacji, a jak wiadomo to baaaaaardzo mało - 6.67 ^ -11 (0,0000000000667). Nasz kochany Float zaokragla mi to do zera. i tera mam problem bo nie znam funkcji kowersji doble->char i vice versa, a dla floata znałem. Help, please, pilne :!: :!: :!: :D Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Complex Napisano Czerwiec 28, 2018 Zgłoś Udostępnij Napisano Czerwiec 28, 2018 Sprobuj tak: sprintf(buf, "%Lf", dLiczba); // na char Natomiast konwersją powrotną bedziesz musiał sam zaimplementować. Najprościej chiba wyciagać po znaku, konwersja na int i liczyć odleglość od przecinka i mnożyć przez 10^x gdzie x odległość od przecinka i dodawać po koleji do long double. Powodzenia Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zyziu Napisano Czerwiec 29, 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano Czerwiec 29, 2018 Yeah. Programiści to ludzie, którzy uczą się na błędach :D Obczaiłem!!!!!! sprintf(buffor, "%1.13f", g_b); //g_b to nasza stała % [ile miejsc przed pecinkiem] . [ile miejsc po] f I przy okazji chciałbym dodać, że im mniejsza liczba przed przecinkiem tym mozemy dac wiecej po - to takie moje privatne odkrycie. niektorzy to pewnie wiedza ale to dla tych co niewiedzą 8) Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts