Alien Napisano Maj 16, 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano Maj 16, 2018 Maciej Pacuła napisał: Subclassing Dzięki, ale na czym to polega i gdzie się mogę o tym dowiedzieć czegoś więcej? Gutek Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Complex Napisano Maj 16, 2018 Zgłoś Udostępnij Napisano Maj 16, 2018 Mozesz podepnij klasę do wszystkich okien potomnych i przesylaj interesujace zdarzenia do okna glownego. O subclassingu przeczytasz na stronie pozdrawiam Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alien Napisano Maj 17, 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano Maj 17, 2018 Wypróbowałem subclassing. Miła rzecz :) Wciąż jednak mam kilka problemów z moją nieszczęśliwą aplikacją ... 1. Nowa procedura dla kontrolki obsługuje WM_KEYDOWN a nie WM_CHAR. Zależałoby mi na tym drugim, bo chciałbym odczytywać cyfry zarówno ze zwykłej klawiatury jak i numerycznej. 2. Moj dialog ma sporo przyciskow (to kalkulator), dlatego wolalbym zeby fokus byl na jakims neutralnym polu, np. na samym dialogu a nie zadnym z przyciskow, bo wtedy dla kazdego musialbym zrobic obsluge wcisniecia klawiatury. Wciaz jednak nie potrafie zniesc fokusa ze wszystkich przyciskow, tak by reagowaly na klikniecie, ale zeby zaden nie byl otoczony czarna obwodka. Jesli nie byloby to zbyt lamerskie, moge przeslac kod lub jego fragment. Jesli macie jakis pomysl, prosilbym o w miare przejrzyste wyjasnienie. Mam nadzieje, ze ktos sie odezwie, bo juz od jakiegos czasu pytam o to na wszystkich mozliwych forach dotyczacych winapi i powoli trace nadzieje. pozdrawiam Gutek Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Freak Napisano Maj 17, 2018 Zgłoś Udostępnij Napisano Maj 17, 2018 A nie możesz zrobić po prostu zwykłego okna, zamiast dialogu? Wszystkie twoje problemy wtedy znikną :) Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alien Napisano Maj 18, 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano Maj 18, 2018 Ufff...Udało się :D Po subclassingu należało jeszcze dodać do nowej procedury obługi: case WM_GETDLGCODE: return (DLGC_WANTALLKEYS); wówczas dopiero można mieć pełną kontolę nad klawiszami wysyłanymi do DialogBoxa. (Do Administratorów) Myśle, że warto o tym napisać w komentarzu do lekcji na temat subclassingu. Zwykłe okno mi nie odpowiadało, bo musiałem mieć dużo przycisków i chciałem to zrobić wizualnie w edytorze zasobów. Dzięki za wszelkie uwagi! pozdrawiam, Gutek Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts