krzychoo Napisano Czerwiec 11, 2013 Zgłoś Napisano Czerwiec 11, 2013 Znam oba te jezyki w stopniu podstawowym. Potrafie stworzyc proste aplikacje okienkowe, sieciowe, rozumiem klasy obiektowosc itpTeraz wypadaloby wybrac jeden z jezykow i zaczac sie uczyc najpopularniejszych bibliotek.Jednak nie wiem ktory?Za c# przemawia swietny edytor, prostota, szybkosc rozwoju, latwosc nauki. Z drugiej strony jest on zalezny od ms. Z kolei java jest multiplatformowa, moim zdaniem troszke trudniejsza (moze to plus bo jelsi c# sie latwie nauczyc to jest wiecej ludzi znajacych ten jezyk)A moze np visual c++? Cytuj
llubosz Napisano Czerwiec 11, 2013 Zgłoś Napisano Czerwiec 11, 2013 Java/spring/hibernate i liferay. Na początku zauważysz, ze nic nie potrafisz i szlag Cię trafi, ale jak opanujesz to, co wyżej to witamy w pięknym świecie. Cytuj
Kamatori Napisano Czerwiec 11, 2013 Zgłoś Napisano Czerwiec 11, 2013 Ja od siebie polecę Javę. Mnogość zastosowań, całkiem dobra filozofia i czytelna składnia. C# też jest świetny, aczkolwiek nigdy nie byłem zwolennikiem platformy .Net (+ Mono na linuxa jest już nierozwijane) Cytuj
michal-franc Napisano Czerwiec 11, 2013 Zgłoś Napisano Czerwiec 11, 2013 "Za c# przemawia swietny edytor, prostota, szybkosc rozwoju, latwosc nauki."Java i C# jeśli patrzeć na składnie są bardzo bardzo podobne. Nie ma łatwiejszego trudniejszego języka. Wiele rzeczy z Javy przenikło do .Net Frameworka i open sourcowych projektów. Java ma również świetne edytory. (Eclpise, InteliJIdea)"Z drugiej strony jest on zalezny od ms."Z dwoja złego wole Microsoft niż Oracle, ich armię prawników i obietnice o gonieniu C#. Środowisko javowców teraz skupia się na Scali, Groovy i innych wynalazkach :)"Z kolei java jest multiplatformowa, moim zdaniem troszke trudniejsza (moze to plus bo jelsi c# sie latwie nauczyc to jest wiecej ludzi znajacych ten jezyk)"Nie jest trudniejsza, jest więcej programistów Javy niż C# :)http://www.tiobe.com/index.php/content/paperinfo/tpci/index.htmlPolecam C#. Community jest bardzo fajne. Open Sourcowe projekty przybierają na sile. Microsoft wreszcie zrozumiał jak ważny jest open source i stara się wspierać developerów. C# jest nowocześniejszym językiem, z pewnymi rozwiązaniami które pozostawiają Javę daleko w tyle. Cytuj
ppawel Napisano Czerwiec 11, 2013 Zgłoś Napisano Czerwiec 11, 2013 Składnia obu języków jest bardzo podobna do siebie. W zasadzie do pewnego stopnia można niemal płynnie przesiadać się z jednego na drugi - dzięki temu także niektóre biblioteki/frameworki są zbliżone dla obu, np. Hibertate i NHibernate, jUnit i NUnit (ok, akurat te oba zostały przeportowane do C# z wersji Javowych). Jednak w przypadku aplikacji okienkowych dla Windows C# będzie w dużej mierze nie do zastąpienia przez Javę. Zaś w przypadku aplikacji serwerowych, zwłaszcza webowych, praktyczniejsza może być Java. Tak więc: każdemu według potrzeb ;) Cytuj
jedmac Napisano Czerwiec 12, 2013 Zgłoś Napisano Czerwiec 12, 2013 Musisz się dobrze zastanowić, czego oczekujesz:Jako programista .NET polecam C#, aczkolwiek musisz mieć na uwadze fakt, że w ostatnich latach bardzo szybko pojawiają się nowe frameworki, przez co mogą pojawić się problemy - w jednym framework'u słyszysz, że LINQ jest super itp., natomiast w drugim, że już niekoniecznie. Pojawia się Silverlight, po czym okazuje się, że MS będzie się z niego wycofywał na rzecz HTML 5. Dlatego, w tym przypadku musisz się nastawić na ciągłe zmiany, które będziesz musiał szybko przyswajać - mnie takie coś odpowiada, dlatego w tej chwili nie zamieniłbm .net na nic innego :)Jeśli chodzi o język Java - na pewno tempo zmian jest tutaj dużo mniejsze, aczkolwiek rozpoczęcie przygody z Javą i mnogością framework'ów już istniejących będzie bolało. A po za tym, tak jak to już wcześniej wspomniał michal-franc -> wolę MS od Oracle, ale to już kwestia indywidualnego podejścia.Jeśli chodzi o start w C#, to myślę, że to jest dobra droga:1) Opanowanie podstaw C#, rozpoczęcie tworzenia aplikacji w Windows Forms w połączeniu z bazami danych przy wykorzystaniu ADO.net2) Opanowanie WPF - takie "nowsze" Windows Forms i jak dla mnie dużo wygodniejsze - przede wszystkim masz praktycznie pełną kontrolę nad swoją aplikacją3) Opanowanie w dobrym stopniu XML, serializacja, deserializacja i te sprawy4) nHibernate & Entity Framework5) WCF i starsza technologia - web service'y6) Jak to już ogarniesz, zabierz się za ASP.net7) HTML 5Po drodze nie zapomnij o przyswojeniu testowania - tutaj jest dosyć ciekawy artykuł, polecam:http://www.mfranc.com/unit-testing/good-unit-test-one-assert/ Cytuj
Recommended Posts