antonone Napisano Kwiecień 22, 2008 Zgłoś Udostępnij Napisano Kwiecień 22, 2008 Orientuje się ktoś w jaki sposób można postawić breakpoint na entrypoint w gdb mając załadowany exek bez debug info? Jedyną rzeczą którą do tej pory udało mi się osiągnąć to break na np. *_start + 5 (w moim przypadku to jest druga instrukcja), nie wiem jednak jak zrobić to na pierwszą instrukcję - gdb nie zatrzymuje się na break _start. Nie mam praktycznie żadnego doświadczenia z gdb, stąd takie pytanie :) Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ReWolf Napisano Kwiecień 22, 2008 Zgłoś Udostępnij Napisano Kwiecień 22, 2008 use edb Luke ;-) http://www.codef00.com/projects.php#Debugger Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
antonone Napisano Kwiecień 22, 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano Kwiecień 22, 2008 use edb Luke ;-) Widziałem to, zależy mi jednak na gdb, bo chodzi mi bardziej o naukę tego programu, a nie o skutek ;). Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
10tysPelikanow Napisano Kwiecień 22, 2008 Zgłoś Udostępnij Napisano Kwiecień 22, 2008 To stary i znany bug w GDB, objawia się bodajże głównie w wypadku statycznie polinkowanych exeków. Szczerze to trochę szukałem metody na obejście tego buga, ale dużo nie znalazłem ;/ Wszyscy proponują wrzucenie breaka na następną instrukcję ;/ Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OTx Napisano Kwiecień 22, 2008 Zgłoś Udostępnij Napisano Kwiecień 22, 2008 a nie da sie _start +5 -5 :) ? Gynvael: hehehe...apropo Twojej wypowiedzi ze gdb nie jest taki zly...a tu taka 'wtopa' gdb :D Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
antonone Napisano Kwiecień 22, 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano Kwiecień 22, 2008 Dzięki. Myślałem, że robię coś źle, albo jestem na zbyt niskim poziomie abstrakcji ;), w sumie rzeczywiście nie jest problemem postawić breaka na następną instrukcję... Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
10tysPelikanow Napisano Kwiecień 23, 2008 Zgłoś Udostępnij Napisano Kwiecień 23, 2008 a nie da sie _start +5 -5 :) ? Hehe tu nie jest problemem samo postawienie breakpointa, bo b _start działa ślicznie.. tylko że breakpoint nie reaguje ;> Gynvael: hehehe...apropo Twojej wypowiedzi ze gdb nie jest taki zly...a tu taka 'wtopa' gdb :D A tam ;> Każdy debugger ma błędy ;> GDB po prostu nie jest dostosowany do RE, jest tragicznym debuggerem dla RE szczerze mówiąc (głównie dlatego że pod linuxem jest strasznie hałaśliwy ;>)... Ale coś tam da się tym zrobić ;> (Shakera 2 udało mi się GDB rozwalić hehehe, więc chyba taki zły nie jest ;D) Główną zaletą GDB są fajne skrypty ;> Chociaż teraz każdy* debugger ma pythona ;D * czytaj "Immunity Debugger" :D Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts