Dertoner Napisano Czerwiec 3, 2015 Zgłoś Udostępnij Napisano Czerwiec 3, 2015 Siema Panowie. Mam błąd w javie związany z JComboBox.Gdy dodaje elementy i próbuje uruchomic aplikacje wyswietla mi się błąd. Gdy klikam na ten błąd przenosi mnie do pierwszej linijki addItem.cDZamien = new JComboBox();cDZamien.setBounds(100,110,100,20);cDZamien.addActionListener(this);cDZamien.setToolTipText("Jednostka po zamianie");cDZamien.addItem("mm");cDZamien.addItem("cm");cDZamien.addItem("dm");cDZamien.addItem("m");cDZamien.addItem("km"); Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jin Napisano Czerwiec 14, 2015 Zgłoś Udostępnij Napisano Czerwiec 14, 2015 Jeśli te wpisy wykonujesz w konstruktorze klasy to odwoływanie się do ActionListenera przez this może powodować problem, bo do momentu zakończenia konstruktora nie masz pewności że cała klasa została stworzona.Istnieje więc prawdopodobieństwo, że w momencie dodania itemu actionListenera jeszcze nie ma.Może dodanie go na końcu twojego listingu załatwi problem a najlepiej dodawać go w finalnej metodzie poza konstruktorem lub tworzyć anonimowo : .addActionListener(new ActionListener() {.... kod nasłuchiwacza ....} ablo tworzyć osobną klasę implementującą ActionListenera chociażby klasęwewnętrzną.Ale tylko zgaduje - ten listing błędu który przenosi to bardzo ważna sprawa. Bez załączania takich rzeczy szkoda liczyć na jakąkolwiek pomoc. Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts