Mass69 Napisano Marzec 23, 2015 Zgłoś Udostępnij Napisano Marzec 23, 2015 Witam, jestem totalnie zielony w c++, ale chciałbym się poduczyć. Napisałem program który po podaniu rok pokazuje czy jest on aktualny, za ile lat bedzie, ile lat temu był, jeśli 0 to bład, p.n.e. Mój problem polega na zapewne błednej składni if, i po wpisaniu np. 2015, wyświetla : Rok 2015 jest obecnie wartosć nie prawidłowa. A wartość nie prawidłowa powinna wyświetlić się tylko przy podaniu 0. Jak to skorygować ? Pozdrawiam#include using namespace std; int main() { int year; cout << "Podaj rok: "; cin >> year; if (year == 2015 ) { cout << "Rok 2015 jest obecnie"; } else if (year > 2015 ) { cout << "Rok " << year << " nastapi za " << year-2015 << "lat" < } else (year < 2015); { cout << "Rok " << year << " był " << 2015-year << " lat temu"; } if (year == 0) { cout <<"Wprowadzone dane sa nieprawidlowe"; } else if (year < 0) { cout << "Rok" << -year << " p.n.e był " << year-2015 << " lat temu"; } return 0; } Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kaz0 Napisano Marzec 23, 2015 Zgłoś Udostępnij Napisano Marzec 23, 2015 Pierwsze 3 warunki są OK, natomiast dalej dodajesz osobne warunki np. wprowadzasz dla swojego przykładu liczbę -2 => warunek (year < 2015); jest spełniony oraz if (year < 0)?Nie sprawdzę bo w notatniku :)http://scr.hu/27c3/cfuix Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mavo Napisano Marzec 23, 2015 Zgłoś Udostępnij Napisano Marzec 23, 2015 Za trzecim warunkiem masz niepotrzebny ; i powinno być else if Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts